Nieuwsbrief Mei-Juni 2016

>>>Nieuwsbrief Mei-Juni 2016

Nieuwsbrief Mei-Juni 2016

Beste allemaal,

Onze droom is uitgekomen. Woensdag 8 juni 2016 was het prachtig weer, het Romeinse Speelschip ´De Kreeft´ werd feestelijk geopend door Hans Haring Wethouder van de Gemeente Woerden. Na de opening werd het Openluchttheater ´Onder het Zand´ opgevoerd door de leerlingen van de basisscholen uit Harmelen. Het was een heus spektakel. De kinderen deden het geweldig. Het publiek had iets mee genomen om op te zitten en het oude Harmelense gevoel kwam weer helemaal terug. Mede doordat drankhandel Tjokko de drankjes heeft gesponsord is het een groot succes geworden. Er komt een DVD uit met het Openluchttheater erop en een kleine introductie van het bouwen van het Romeinse Speelschip. De opbrengst is voor de Kunstwerken die gebouwd worden op het schoolplein van de Brede School en het schoolplein van de BAVO. Deze kunstwerken worden bewerkt door de leerlingen zelf.

Dinsdag 24 mei zijn de jongeren begonnen met het opknappen van de Jongeren- Ontmoetings- Activiteiten Plek (JOAP). Het is heel mooi om te zien hoe zo’n proces loopt. In het begin zijn er een paar enthousiastelingen, maar in de loop van de tijd komen er steeds meer jongeren bij om de handen uit de mouwen te steken. Het wordt de coolste JOAP van Nederland.

Er is nu ook een basketbalveld geplaatst door fa. van Leeuwen GWW en de skatebaan wordt opgeknapt door de Gemeente Woerden. Het grasveld eromheen willen we weer omtoveren in een natuurlijke BMX-baan.

Uitgebreide verslagen van de projecten kan je hieronder lezen.

Heel veel leesplezier toegewenst.

 

Romeinse Speelschip ‘De Kreeft’

dekreeft_zijaanzicht

Woensdag 8 juni 2016 is het Romeinse Speelschip ‘De Kreeft’ officieel geopend door onze wethouder Hans Haring. De kinderen hebben meegeholpen om de plastic champagnefles tegen het schip aan te gooien. Na de opening hadden we het Openluchttheater ‘Onder het Zand’ dus de kinderen mochten er nog niet op spelen. Er wordt nu volop op gespeeld. Wat het schip bij kinderen teweeg brengt is zoveel, het is prachtig om dit te zien. Het schip prikkelt enorm de fantasiewereld van de kinderen. Dit is nou een speeltuin waarbij de kinderen niet naar huis willen, ze willen blijven spelen. Ook SamSam had zo’n effect op de kinderen.

Waarom heet het Romeinse Speelschip ‘De Kreeft’. Het is een verwijzing naar Yvonne Schouwenaar, helaas overleden, die indertijd samen met Monique Verheyen in 1997 de speeltuin SamSam samen heeft gerealiseerd. Yvonne haar sterrenbeeld was Kreeft. Voor het héle verhaal verwijs ik je naar https/www.ruimtevoorspelen.nl/historie

Het Openluchttheater ‘Onder het Zand’

Toneelvoorstelling_onderhetzand

Woensdag 8 juni 2016 werd het Openluchttheater ‘Onder het Zand’ twee keer opgevoerd. ’s Middags om 2 uur en ’s avonds om 19.00uur. Het was een geweldig spektakel. Mede door het geluid van Protronics kon iedereen het goed volgen. De kinderen uit de groepen 1, 2 en 3 deden de dans onder de bezielende begeleiding van Karlijn Wammes.

Karlijn komt uit Harmelen en haar vader Ad Wammes was de componist van de CD die uitkwam in 1997 voor de speeltuin SamSam. Karlijn is ondertussen professioneel danseres. In eerste instantie vond ze het wel heel spannend om met zulke kleine kinderen te werken. Maar het ging echt super met de kinderen en het werd een echte show.

Helga Huisjes muziekdocente en liedjesschrijfster heeft gezorgd voor het prachtige lied ‘Wij zijn de Romeinen’ en heeft het koor begeleid.

Kiki Verheyen (bijna afgestudeerd regisseur) heeft samen met Helma de Wit (die al menig kindertheaterstukken heeft gemaakt) het toneelstuk geschreven en de workshops voor de acteurs en actrices begeleid.

Begin april zijn ze begonnen met oefenen. Al het werk werd echt beloond op woensdag 8 juni 2016. De lat ligt hoog, we hopen nog vele voorstellingen te mogen maken in de toekomst. Het is heel mooi om dit met alle scholen te realiseren. Het geeft saamhorigheid en nu met de nieuwe Brede School is het echt heel fijn om dit te organiseren.

Er is een film gemaakt door Gerard Dirkse, waarop ook de bouw van het Romeinse Speelschip  staat. Zo wordt het een mooie indruk van de belevenis. De DVD is te koop bij Monique Verheyen. Je kan hem bestellen per email monique@ruimtevoorspelen.nl

Skateplein ‘Deelen’

joap

Dinsdag 24 mei 2016 is de zeecontainer geplaatst door fa. van Bemmel. ’s Avonds zijn de jongeren met Ger de Wilde en zijn team begonnen aan het opknappen van de zeecontainer de nieuwe Jongeren- Ontmoetings- Activiteitenplek (JOAP) op het terrein van Skateplein ‘Deelen’.

Mede door het nieuwe basketbal/voetbalveld wordt het een echte jongeren ontmoetingsplek, waar iedereen welkom is. Het resultaat is nu al dat de skatebaan weer intensiever wordt gebruikt. De gemeente Woerden gaat de skatebaan helemaal opknappen. Het is heel mooi om te zien dat de jongeren enthousiast zijn. Zoals altijd in zo’n proces zijn er enthousiastelingen die zich inzetten om iets moois neer te zetten. Wat je merkt is dat er steeds meer jongeren bij komen om mee te gaan helpen.

De zeecontainer wordt de coolste JOAP van heel Nederland. In de zeecontainer komt een betonnen bank. Er komt een overkapping met een ijzeren wenteltrap om zo op het balkon te komen. Bovenop de zeecontainer wordt de oude JOP geplaatst met een hekwerk erom heen. Deze krijgen we van de fa. Van Leeuwen GWW. De stenen en het cement hebben we gekregen van fa. Kwakkenbos en het staal komt van de fa. Ton van Leeuwen Snijwerken. Zo doen de ondernemers ook hun best om er samen iets moois van te maken.

De palen voor de overkapping worden gemaakt van de oude lantaarnpalen uit de Dorpsstraat. Zo zijn we bezig met recyclen. De jongeren willen graag een Wifi en elektriciteit. Dit gaan we realiseren door elektriciteit op te wekken middels fietsen of bewegen op het basketbal/voetbalveld. Kortom heel veel ideeën om er echt iets cools van te maken. Van de Gemeente hebben wij te horen gekregen dat zij samen met de jongeren gaan kijken waar zij de lantaarnpalen het beste kunnen plaatsen, zodat de jongeren goede verlichting hebben om het plein te kunnen gebruiken.

skaters op skateplein delen

Overige projecten

Kunstwerken op de scholen

Samen met  Susanne Ruseler http://susanneruseler.blogspot.nl/ gaan we de kunstwerken realiseren. Zij maakt over de hele wereld zandsculptures. Het idee is om middels cement het kunstwerk te maken en dat de kinderen zelf met steentjes, verf of handen aan de slag gaan om er iets moois van te maken.  Het leuke is dat de kinderen eraan meewerken. Dit jaar heeft Susanne geen tijd maar in het voorjaar van 2017 gaan we het met z’n allen bouwen. Tijd genoeg om nog wat extra geld op te halen.

Speel- Sport en Ontmoetingsplek Triaq

We zijn bezig om te kijken of wij een speel- sport en ontmoetingsplek kunnen gaan realiseren naast het terrein van Triaq. Dit terrein moet multifunctioneel gaan worden. Er komt  bijvoorbeeld  een kabelbaan, een héle grote glijbaan die uit een kikker komt, een ijsbaan voor in de winter en een kampeerplek voor in de zomer, een water-/zandspeelplek, boomhutten enz. We willen hiervan een omgeving maken waar jong en oud bij elkaar komt. Waar het mogelijk is om een vakantieweek voor de kinderen te organiseren in Harmelen. Ook komt er een beach volleybalveld, maar die wordt gerealiseerd door de volleybalvereniging OKV ’71.

2016-11-01T14:41:05+00:00

Laat een reactie achter