Kunstproject ‘De Kalender’ voor de Brede School

>, op homepagina>Kunstproject ‘De Kalender’ voor de Brede School

Kunstproject ‘De Kalender’ voor de Brede School

In september 2017 gaan Sanne Dam (studente aan de HKU in Utrecht) en Monique Verheyen in samenwerking met de basisscholen; De Notenbalk, De Horizon en De Fontein werken aan een openbaar kunstwerk voor op het schoolplein. Het gaat hierbij om een ruimtelijk kunstwerk in de vorm van een kalender. Hierop worden verschillende data vermeld zoals: feestdagen (van verschillende religies), belangrijke gebeurtenissen uit de (kunst)geschiedenis, historie van de scholen/Harmelen etc.

Het plan is dat de kalender komt te bestaan uit drie rechtopstaande betonplaten die op een speelse wijze verdeeld worden over het grasveld voor de scholen (links van het Romeinse schip). Wij denken aan drie betonplaten om zo op iedere zijde twee maanden te kunnen plaatsen. De platen moeten verankerd worden in de grond. De afmetingen die wij nu in gedachten hebben zijn 1.80 m hoog en 2.50 m lang en 0.3 m breed. De platen worden bedekt met tegelmozaïek in de kleuren van de scholen. Met het tegelmozaïek gaan wij in samenwerking met de leerlingen de kalender vormgeven. Dit idee is te vergelijken met de mozaïek bankjes die her en der staan in Harmelen.

Verweven in de betonplaten of voor de betonplaten komen bankjes. Deze worden of gemaakt van hout, zodat het meer een geheel gaat vormen met het Romeinse schip. Of zijn gevormd door beton en verweven met de betonplaten. De bankjes komen er te staan zodat het werk interactiever wordt. Er kan op gezeten worden om vervolgens de kalender te bekijken of om juist als ouder zijnde daar te kunnen zitten, terwijl de kinderen de kalender aan het verkennen zijn of aan het spelen zijn in het Romeinse schip.

Het is de bedoeling dat Sanne in gesprek gaat met de leerlingen om samen te kijken welke dagen belangrijk zijn om te vermelden, welke kleuren er gebruikt moeten worden en wat voor een soort kalender het moet worden. Iedere leerling gaat zijn steentje bijdragen aan de kalender zodat het ook echt van de leerlingen zelf wordt.

Wij zijn erg enthousiast en kijken ernaar uit om onze ideeën werkelijk vorm te gaan geven.

2017-08-30T13:53:14+00:00

Laat een reactie achter